Водни помпи, хидрофори и аксесоари. Промишлена арматура. Екологични системи и решения. Иновационни технологии.
БУЛТЕХ СИСТЕМ ЕООД

Как да пестим вода у дома

6 Август 2013г.

Как да пестим вода у дома

Как да пестим вода у дома
Всички ние, посредством ежедневните си действия, съзнателно или несъзнателно влияем върху качеството на околната среда. Замисляме ли се колко вода използваме всеки ден в бита и каква е цената на тази вода…

През последните 20 години нуждата ни от вода постепенно нараства и прогнозите сочат, че тази тенденция ще се запази. Водата е жизнено необходима. Човешкото тяло е изградено от 66% вода. Докато човек би могъл да оцелее без храна 2 месеца, без вода дори седмица би била фатална. За съжаление само 0,6% от водата на Земята може да бъде използвана за питейни нужди. Разумното използване на водата днес гарантира както спестяването на собствените Ви пари, така и възможността в бъдеще нашите деца да разполагат с този скъпоценен ресурс - вода.

Схема за пестене на вода:

В дома
Ползвайте смесителни батерии с керамичен уплътнител-те имат по-дълъг живот и предлагат по-силно уплътняване.

Монтирането на циркулационни помпи в абонатната станция води до изтичане на топла вода директно с отварянето на крана и на високите етажи.Така не се пилее вода за източване.

Тъй като за затоплянето на водата е необходима и енергия при спестяването на топла вода се постига двоен ефект-пести се вода и енергия.

Спрете течовете.При капещ кран на ден се губят 30 л.-достатъчни за 5 минутен душ.

Спестете повече от половината от водата,която черпите от чешмата като монтирате спрей - кранове - те съдържат малки дупчици,които разпръскват водата под формата на спрей като мъгла,но въпреки това позволяват нормално измиване на ръцете.Инсталацията им се препоръчва за нови сгради или изцяло реставрирани стари,тъй като изисква напълно заменяне на обикновените тръби.

Една трета от количеството вода,което човек използва на ден е за тоалетната.Като използвате рециклирана вода - отпадните води от мивките,ваните,душовете ( но не и от тоалетната)-за вода от сифона можете да спестите 50 л.Как да пестим вода у дома
В кухнята
Почистете съдовете преди да ги измиете.

Избягвайте да накисвате съдовете под течаща вода.

Съберете и накиснете всички съдове в мивката и ги измийте наведнъж.При миене на съдовете на течаща вода се губи 50% от водата.

При миене на плодове и зеленчуци поставяйте запушалка на мивката,вместо водата да изтича непрекъснато.

Не източвайте водата за пиене,за да я изстудите.Бутилка с питейна вода в хладилника ще задоволи тази нужда.

За да охладите питиета и плодове не е необходимо да използвате течаща вода.Вместо това ги поставете в хладилника.

Оставете времето да работи за вас - накисвайте тенджерите и тиганите - това ще Ви спести усилия,препарати и пари.

При работа с пералня и съдомиялна машина
Използвайте пълния капацитет на пералнята и съдомиялната машина като ги натоварвате с максимално допустимото количество.

Изберете най-кратката по времетраене програма,която е необходима за почистване на дрехите и съдовете.

При нормално замърсено пране може да се приложи накисване,като след постъпване на водата в машината тя се изключи и се остави прането да престои 1-2 часа или цяла нощ и след това програмата се продължи.По този начин пестите вода,електроенергия и прах за пране.

При покупка на пералня и съдомиялна машина обърнете внимание на указанията за разход на енергия и вода.За една програма пералнята консумира средно 65л.,а съдомиялната машина -25л. -изберете най-изгодния вариант.

Преди да поставите съдовете в съдомиялната машина ги почистете от храната,но без да ги изплаквате- съдомиялната ще се погрижи за това.

Течните препарати за пране са много по-безопасни за околната среда поради намаленото съдържание на соли в тях.

Използвайте предимно прахове за цветно и фино пране при температура на прането 30,40 и 600 C. Те обикновено не съдържат избелващи вещества,които се активизират при температура над 70 C;следователно могат да се употребяват по-рядко и да не замърсяват толкова бързо,колкото синтетичните.

В банята и тоалетната
Повече от три четвърти от водата,която се използва в домакинството,се пада на банята.Тук може да се направи най-значително намаление на разходите за вода.

Дайте предимство на душа пред ваната-за душ се използва половината от водата необходима за вана.

Душовете,които разпръскват струята равномерно дават възможност да се изкъпете при по-малък разход на вода.

Монтирането на водоспестяващи казанчета за тоалетна намалява разхода на вода.

Поставете в тоалетното казанче пълна с вода полиетиленова торбичка или пластмасова бутилка-така то ще работи с по- малък разход на вода.

Спестете 10 л. Вода като спрете кранчето докато се бръснете.

Не оставяйте водата да тече,докато си миете зъбите-ще спестите 5 л.
Как да пестим вода у дома

Извън дома
Използвайте кофа със сапунена вода, за да измиете колата,а маркуча включете само при изплакване.Използването на питейна вода за тази цел е разточително.Вместо това използвайте събраната във варел под водосточната тръба дъждовна вода или естествените водоизточници извън града.

Използвайте метла вместо маркуч за почистване на листа и прах.

Мийте терасите в дъждовно време.

В градината
Забранено е използването на питейна вода за напояване-кладенец или събрана дъждовна вода могат да решат проблема.

Избягвайте да напоявате,когато е ветровито или на обяд,защото тогава изпълнението е най-силно.Поливайте рано сутрин или късно вечер.

Бавното и по-рядко напояване подпомага по-дълбокото израстване на корените и заздравява растенията,влагата прониква по-дълбоко в почвата.

Покривайте засадените площи със слама и листа,за да намалите изпарението.

При използване на пръскачка я разположете така,че водата да попада само върху градинска площ.Не оставяйте уреда да работи целодневно или когато отсъствате.

Пет стъпки за да започнете вашия план за пестене на вода в домакинството

1. Монтирайте водомер-така ще имате реално представа за количеството вода,което изразходвате.
2. Научете се да разчитате водомера -позицията на стрелките показва количеството вода,което сте изразходвали.
3. Проверете за течове: затворете всички кранове,проверете водомера-ако стрелката се движи,то в дома има теч.
4. Преценете как можете да спестите вода (прегледайте тук посочените методи и вижте кои са приложими във вашето домакинство).
5. Отчетете разликата в сметката за вода и вижте ползата от вашите действия.Статията е взета от страницата на  ФОНДАЦИЯ "ЗЕЛЕНИЯТ БУРГАС"

http://projects.greenbourgas.org/
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.